Speech bubble illustration of information technology acronym abbreviation term definition COBOL Common Business Oriented Language

COBOL var erklæret død, og der var ingen, der troede på, at sproget – og mainframes generelt – ville nå med ind i det nye årtusinde. Men det gjorde det. Systemer, som blev kodet i COBOL for længe siden, kører stadig vigtige processer i virksomheder over hele verden, og så længe de solide og sikre mainframes nægter at dø, vil vi opleve en efterspørgsel på COBOL-udviklere.

Uddøende race?

Selvom COBOL har snydt døden, kan man ikke sige helt det samme om udviklerne. De er måske ikke døde, men mange af dem nærmer sig pensionsalderen, og der bliver ikke uddannet nye COBOL-udviklere i Danmark. Og det er selvom blandt andet finansbranchen skriger efter nye COBOL-talenter.

COBOL er ikke COOL

De nye it-studerende ser mainframes og COBOL som langsomt døende teknologier, og de vil hellere kaste sig over mobil-applikationer og lignende. De, der godt kunne tænke sig at lære COBOL holder sig tilbage, fordi de er bange for at bruge tid og penge på et sprog uden fremtid. Og jeg forstår dem faktisk godt.

Hvor står virksomhederne?

De virksomheder, der bruger de ældgamle systemer, har efter min mening to valg. Enten må de lukke ned for systemerne, hvilket ikke er så tiltalende, fordi systemerne ofte er meget stabile. Ellers kan de kigge uden for landets grænser og outsource udvikling og vedligehold af systemet.

Hvor er COBOL-udviklerne?

I de unge økonomier som Asien og Østeuropa er de ikke vokset op med COBOL-udvikling, fordi de først rigtigt kom i gang efter mainframe-bølgen. Men i Indien og nogle steder i Østeuropa har de taget COBOL til sig senere. Det har typisk været Delphi-udviklere, som fandt det naturligt at fortsætte med mainframe, da deres sprog blev forældet.

Stop piveriet!

Så hvorfor uddanne til et system, som langsomt er ved at uddø, når vi lever i en globaliseret verden, hvor kompetencerne findes? Efter min mening er der ingen grund til at pive, når der står en hær af COBOL-udviklere klar, hvis vi kigger uden for landets grænser. Det giver i hvert fald langt mere mening at bruge eksisterende udviklere end at uddanne flere COBOL-udviklere herhjemme.

Pernille Hejle Pedersen
About Pernille Hejle Pedersen

Marketing Coordinator/PA, Conscensia, pep@conscensia.com